Aquest mes de novembre s’aprovaran els pressupostos per al 2025 amb un import total de 12.048.178,49€, on mantenim com a centre de les nostres polítiques tota la vessant social i alhora s’incidirà en la via pública:
Un pressupost pensat i posant en el centre de les nostres polítiques els i les vacarissanes.
Des de 2015 no hi ha dubte que Vacarisses ha pujat en moltes coses:
1. Ha pujat el nombre de persones joves que no es poden emancipar dins el municipi per no haver-hi oferta d'habitatge assequible. Ni se n'està creant de protecció oficial de venda o lloguer, ni està previst que se'n creï durant el proper any.
2. Ha pujat el rebut de l'IBI: paguem més de 100€ de mitjana per llar.
3. Ha pujat el rebut de l’aigua del 4t trimestre de 2023 pel canvi de tram en gairebé 2.800 llars per haver facturat un mes més.
4. Ha pujat el rebut de les escombraries i s'ha començat a aplicar un any abans de la data límit que exigeix la UE.
5. Ha pujat el nombre de vehicles elèctrics que no es poden beneficiar dels dos únics carregadors municipals, bé perquè no funcionen, bé perquè estan ocupats i no n’hi ha més enlloc.
6. Ha pujat el nombre de veïns i veïnes que no poden accedir a determinats equipaments (el CAP, el camp de futbol, la piscina municipal...), a causa de les barreres arquitectòniques o la manca de places d'aparcament reservades per a persones amb mobilitat reduïda.
7. Ha pujat el nombre de carrers amb l’asfalt malmès, els panots de les voreres aixecats i les males herbes envaint les zones de pas.
8. Ha pujat el nombre de famílies que fan de taxistes dels seus adolescents per falta de transport per anar a estudiar o fer activitats de lleure, especialment els caps de setmana, amb l'afectació mediambiental i de mobilitat que això implica.
9. Ha pujat la despesa en personal, però la informació, el servei i la resposta a les instàncies que presenten els vacarissans i les vacarissanes continua sent un desastre.
Tenim tots plegats menys benestar a un preu més alt, reflex d’un equip benestant que no sembla que estigui prou al costat de la gent?
Volem fer repàs de l’activitat política més rellevant d’aquests mesos.
A l’últim ple es van aprovar els pressupostos municipals del 2025. Un any més, l’equip de govern prioritza la despesa en equipaments a la resta d’inversions, sobretot en les obres de l’antic local de la brigada per fer-ne un per a les entitats culturals del municipi, i en la pista poliesportiva de Can Serra, que serà coberta. Creiem que, en la situació general en què es troba el municipi, hi ha moltes coses a fer més prioritàries.
Seguim sense començar a executar l’obra de connexió en alta de l’aigua. Esperem que, amb el canvi de govern i de responsables a l’Agència Catalana de l’Aigua, el projecte es desbloquegi i comencem a descomptar els dies per tenir el subministrament assegurat, perquè recordem que l’obra pot trigar un parell d’anys només en executar-se. S’ha aprovat la nova taxa de residus. Una normativa europea obliga que la ciutadania pagui íntegrament el cost de la gestió dels residus, evitant que els ajuntaments sufraguin aquesta despesa i intentant conscienciar la població del cost real de la gestió dels residus, fet que ens ha de fer més curosos amb el reciclatge. Entenem que no sigui una mesura popular, però també hem de ser conscients del que realment costa gestionar la gran quantitat de residus que es generen actualment i evitar-ne la major part possible.
L’abocador ha deixat d’omplir-se. Tot i que seguim tenint molèsties i episodis de pudor, cada cop estan més a prop el tancament i la restauració de l’entorn, pendents que es resolguin els litigis que es mantenen amb l’empresa. Esperem que s’acabi aviat.
Finalment, volem desitjar a tothom unes molt felices festes i que el proper any ens torni a portar molta aigua i molta salut.
El drama del agua que invade las casas toca Vacarisses
Con la DANA, hemos vivido la desgracia de las graves inundaciones que han causado la pérdida de más de 220 vidas humanas y cuantiosos daños económicos.
Esta situación ha recibido la respuesta solidaria de todo el país y miles de personas hemos contribuido, en la medida de nuestras posibilidades, a ayudar en la reconstrucción que, sin duda, será lenta y difícil y dejará importantes secuelas económicas y psicológicas a las víctimas.
En Vacarisses, en el último pleno, guardamos un minuto de silencio en solidaridad con las víctimas; y eso es algo que honró a los participantes y, porextensión, a todos los ciudadanos del municipio a los que representamos. Es por esto que no entendemos que familias del Ventayol que están viviendo una situación, en cierto modo, parecida a la de los damnificados por la DANA, sufriendo psicológicamente por ver en peligro su hogar por los efectos descontrolados del agua, no reciban ningún tipo de atención por parte de las autoridades municipales. Es descorazonador saber que una actuación del ayuntamiento, en una zona próxima a una riera en el Ventayol, ha modificado el curso natural del agua, lo ha concentrado en esa riera, siempre sucia y sin ningún tipo de mantenimiento, y encima lo ha canalizado de modo tan deficiente que, cada vez que llueve con cierta intensidad, se produce la inundación del terreno de los vecinos. Además, cuando las lluvias son torrenciales, esas inundaciones que son un problema puntual se convierten en una pesadilla que levanta pavimentos, inunda bajos, estropea aparatos y, sobre todo, hace vivir a esa familia angustiada y en constante crisis de ansiedad.
Gobernantes, resuelvan el problema que crearon y evitaremos graves reclamaciones patrimoniales contra Vacarisses.
Conservación de nuestro entorno
Vacarisses, un encantador municipio de Cataluña, conocido por su hermoso entorno natural y su proximidad al Parque Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac y también el Parque Natural de Montserrat. Esta riqueza natural nos brinda no solo un paisaje impresionante, sino también una responsabilidad compartida: la de cuidar y preservar nuestro medio ambiente. En los últimos años, el cambio climático y la degradación ambiental se han convertido en desafíos globales urgentes, y nuestro pueblo no es una excepción. La conservación del medio ambiente es esencial para mantener la salud de nuestros ecosistemas, la calidad del aire y del agua, y la biodiversidad que hace único nuestro municipio.
Una de las formas más efectivas de contribuir a la conservación es a través de la educación medioambiental. Involucrar a la comunidad, especialmente a los infantes y a los jóvenes, en actividades educativas y proyectos ecológicos ayuda a crear una conciencia colectiva sobre la importancia de proteger nuestro entorno; desde realizar jornadas de limpieza en espacios naturales hasta talleres de reciclaje y reducción de residuos.
Promover el uso de energías renovables y el uso de energías alternativas supone aportar un granito de arena significativo en la lucha del cambio climático.
La protección de nuestros bosques y áreas verdes también es crucial. Estos espacios no solo son el hogar de una rica biodiversidad, sino que también actúan como pulmones verdes, mejorando la calidad del aire y proporcionando un refugio tranquilo para la fauna y los habitantes de Vacarisses.
En primer lugar, justificar mi ausencia en el pleno municipal del pasado 31 de octubre. Como actor y creador de experiencias de terror, esa fecha es la más importante del año en este sector, y mis compromisos laborales me hicieron imposible asistir. Aunque no pude estar presente físicamente, mi compromiso con Vacarisses sigue siendo absoluto.
Por otro lado, quiero denunciar la censura en los plenos municipales; se nos ha eliminado del plano de la cámara. Esta medida invisibiliza a la oposición y limita la transparencia que los vecinos y vecinas merecen. Los plenos son un espacio público, y ocultar a parte de sus representantes es un acto que va en contra de la democracia.
Pese a estas dificultades, sigo trabajando con la misma ilusión por el futuro de nuestro municipio. Vacarisses tiene mucho potencial, y mi prioridad es siempre defender vuestros intereses, con transparencia y cercanía.
Data | 2 de desembre de 2024 |
---|