Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Vacarisses aprova restaurar el paisatge de l’antiga pedrera del Mimó

29 de març de 2021


El ple de dijous de l’Ajuntament va acceptar modificar el PGO per ampliar els usos extractius de la zona amb la implantació d’un dipòsit controlat de residus de construcció

 

La sessió plenària de març de l’Ajuntament de Vacarisses va tenir lloc dijous al vespre per videoconferència. Es va iniciar amb un minut de silenci per la mort de l’exregidor Martí Llorens. Veí d’El Palà, va ser un dels impulsors de la construcció i el desenvolupament del casal d’aquesta urbanització. D’esperit dialogant, va ser regidor per UIPV a la legislatura 2011-2015, al capdavant de les àrees de Medi Ambient, Participació Ciutadana i Urbanisme. Entre 2016 i 2019, va ser regidor a l’oposició. Tots els grups del consistori vacarissà van mostrar el seu condol a la família i l’entorn.

 

Un dels punts aprovats al ple de març va ser la modificació puntual del Pla general d’ordenació de Vacarisses (PGO) per establir uns usos que permetin restituir l’orografia original i restaurar el paisatge dels terrenys ocupats per l’antiga pedrera del Mimó, mitjançant una activitat que doni sortida als dèficits en matèria de gestió de runes i altres residus de la construcció en l’àmbit de la regió metropolitana. Alhora, es proposa mantenir l’activitat d’asfalt existent.

 

Així, els usos extractius de la zona s’ampliaran amb la implantació d’un dipòsit controlat de residus de construcció amb material de reblert per recuperar la morfologia preexistent a l’activitat extractiva del Mimó. El document inclou un seguit de condicions en aquest sentit, com la recuperació dels hàbitats com a element clau de la restauració; la retirada de les construccions imprescindibles per a l’explotació un cop finalitzada l’activitat, o l’establiment de llindars sonors i lumínics, entre d’altres.

 

El grup municipal de Ciutadans (Cs) va abstenir-se i UIPV va votar-hi en contra, després de demanar que la proposta es posés sobre la taula per rebre més explicacions, sobretot, de les diferents alternatives sobre la capacitat de tones. La resposta de l’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, va ser que es tiraria endavant pel fet de ser un projecte avalat per un informe tècnic. “La zona ha estat objecte d’especulació durant molts anys i ara l’objectiu és que torni a ser un bosc, com no hauria d’haver deixat de ser-ho mai”, va concloure Masana.

 

Comissió de seguiment per al Pla Local de prevenció de drogodependències i addiccions a pantalles

Un altre punt de l’ordre del dia de dijous va ser la creació d’una comissió política per fer seguiment del Pla Local de prevenció de drogodependències i addiccions a pantalles, que es troba en fase de diagnosi, amb l’ajuda tècnica de la Diputació de Barcelona i l’associació PDS. L’objectiu d’aquest pla és prevenir les drogodependències des d’una vessant comunitària, transversal, coordinada i planificada d’accions. I és que el consum de drogues representa un dels problemes més destacats des del punt de vista social i de la salut, constituint-se com un fenomen multicausal i multidimensional, ja que les seves conseqüències es manifesten tant en la vessant física com en la psicològica i en la social.

 

Actualització del padró d’habitants

El ple de març també va aprovar la revisió numèrica del Padró Municipal d’Habitants de Vacarisses. Amb data d’1 de gener de 2021, hi consten 7.124 habitants, una xifra rècord que, segons l’alcalde, s’atribueix a “l’efecte de la Covid, de gent que fuig de l’àrea metropolitana cap a llocs amb més facilitats per confinar-se”.

 

Moció de suport a una Llei d’amnistia

Les dues mocions del ple de març van ser presentades per ERC. La primera reclamava a les Corts espanyoles l’aprovació d’una Llei d’Amnistia, que comporti “l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i expressió d’unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya”. El tercer tinent d’alcaldia, Albert Salamé, va assegurar: “L’amnistia és essencial per avançar en una resolució del conflicte polític”, incloent “el reconeixement del dret d'autodeterminació”. La moció també demana “la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part”. Finalment, es fa una crida a la societat catalana i al teixit associatiu municipal a mobilitzar-se i donar-hi suport. La moció va tirar endavant amb el suport de Movem, tot i criticar-la per reproduir les línies polítiques del programa d’ERC. En canvi, UIPV i Veïns per Vacarisses (VxV) van abstenir-se. “No sé quin sentit té aquesta moció quan aquesta llei ja no es podrà debatre perquè la mesa del Congrés no l’ha admès a tràmit”, va expressar Josep Maria Gibert, d’UIPV, després de titllar-la de partidista. Des de VxV, Pedro Serna va explicar que, tot i estar a favor del dret a decidir, no donen per fet que la solució sigui la independència. Cs i el PSC van votar-hi en contra. La regidora socialista, Concepción Miranda, va afirmar: “El nostre deure hauria de ser prioritzar les polítiques d’àmbit local”. Des de Cs, Estefanía Muñoz es va manifestar en el mateix sentit, per la manca de relació de la moció amb la política municipal. L’alcalde de Vacarisses va cloure el debat recordant que “estem en democràcia i que es pot debatre tot. El contrari és esperpèntic i talla la democràcia”.

 

Moció de suport a una llei trans estatal

L’altra moció presentada dijous per ERC instava el Govern espanyol a iniciar el tràmit i aprovar en aquesta legislatura una llei estatal basada en el projecte elaborat pel Ministeri d’Igualtat i les entitats trans per a la “igualtat plena de les persones trans, fonamentada en la despatologització i reconeixement de les identitats trans, en l'autodeterminació de la identitat i expressió de gènere, i en l'abordatge integral de polítiques per intervenir en les desigualtats estructurals que encara pateixen les persones trans”. Tal com va explicar la regidora de Polítiques de gènere, Júlia Carbó, “les persones trans han patit i encara pateixen violència estructural i discriminacions quotidianes, que afecten tots els àmbits de la seva vida i impedeixen el desenvolupament vital en plenitud”. Carbó va destacar, a més, que, per primer cop, es tindrien en compte menors i migrants. En definitiva, aquesta llei suposaria “reparar el deute històric de la societat amb el col·lectiu trans”. VxV va abstenir-se per considerar que “totes les mocions d’ERC van en contra del govern estatal quan, precisament, si un partit ha lluitat pels drets del col·lectiu LGTBI, ha estat el PSOE”. Per la seva banda, la regidora socialista va argumentar el vot contrari del seu grup: “Es tracta encara de l’esborrany d’una llei que hauria de ser més àmplia i que s’està treballant amb tot el col·lectiu LGTBI”. Carbó va tancar el debat aclarint que no es pretén anar en contra del govern espanyol, “sinó posar sobre la taula un debat recent al qual no s’està donant prou espai”.



  • Ple de març
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats