5 de febrer de 2024
Centrada en el celler, s’hi han descobert clapes de cendra i carbó, que indicarien que va patir un incendi
Fa dos anys, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac va dur a terme una primera campanya d'excavació arqueològica al mas de l'Obac Vell, a Vacarisses. Aquesta es va centrar en el coneixement de la fase constructiva inicial i l’evolució del mas.
Ara s’ha posat en marxa la segona fase de les excavacions arqueològiques, centrada en el celler de la casa vella. Un dels principals descobriments ha estat la presència de clapes de cendra i carbó, que indicarien que la casa va ser objecte d’un incendi.
Els treballs arqueològics estan liderats per l'arqueòleg i historiador Xavier Font Segura i compten amb la participació d’integrants del Centre Especial de Treball de CIPO, per a la inserció de persones amb discapacitat intel·lectual.
La Casa Vella de l’Obac és un dels elements patrimonials més importants de Vacarisses i, des de l’Ajuntament, s’està treballant per donar continuïtat a aquest projecte arqueològic. Tot i ser fundat al segle XII, l’antiguitat del mas de l'Obac Vell es remunta a mil anys enrere, amb l’assentament d’una torreta per defensar-se dels sarraïns. Durant els segles XVI i XVII, es va convertir en una casa pairal amb tres plantes. Quan la família Ubach es va ennoblir, al segle XVIII, s’hi van construir un pou de glaç, un forn de vidre, una capella i una torre damunt el camí ral. El mas va ser abandonat l’any 1836.