5 de desembre de 2024
Segons estableix la nova llei, a partir de 2025, la ciutadania ha d’assumir tot el cost real del servei
Tal com s’ha anat avançant, la nova llei de residus (Ley 7/2022, de 8 de abril, de residuos y suelos contaminados para una economia circular) incorpora a l’ordenament jurídic estatal la directiva europea aprovada al 2018, amb les modificacions introduïdes en la Directiva Marc de Residus. El tema ha generat dubtes i inquietuds entre la població i, fins i tot, ha estat abordat pels mitjans de comunicació.
Aquesta nova llei impedeix als ajuntaments assumir una part del dèficit del servei, com passa ara. Això implica que, a partir de 2025, la ciutadania s'haurà de fer càrrec del 100% del cost real de la recollida, gestió i tractament de residus.
Aquest fet ha causat, els últims anys, la pujada de les taxes municipals pel servei de gestió de residus a tota Catalunya, inclosa Vacarisses. Després d’un increment inicial al 2024, el darrer ple d’octubre va aprovar la modificació de l’ordenança fiscal núm. 18, corresponent a la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals. D’aquesta manera, es conclou l’augment fins a 180 euros, efectiu a partir de 2025.
La pujada dona compliment a la normativa europea imposada, cobrint el cost total del servei de recollida i transport de residus municipals. Així doncs, l’increment considerable de la taxa no es deu a una decisió de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vacarisses, sinó a l’obligatorietat de complir amb l’establert per llei, a l’igual que els municipis del nostre entorn, com Matadepera (190 euros al Nucli, 225 euros a L’Eixample i 280 euros a les urbanitzacions), Viladecavalls (194,69 euros), Castellar del Vallès (202,63 euros) o Castellbisbal (230 euros).
Amb l’objectiu de mitigar aquest increment, a l’igual que s’ha fet enguany, el pagament de la txa de residus es podrà fraccionar en dos terminis. A més, s’augmentaran les fraccions de residus recollides porta a porta i, des del proper mes de gener, també es el tèxtil (1r dimarts de cada mes), l’oli domèstic (2n dimarts de cada mes) i les càpsules de cafè (3r dimarts de cada mes). Cal aclarir, però, que aquesta millora del servei no suposa un augment del seu cost, sinó que s’aprofitarà la capacitat de recollir 3 fraccions per part dels nous vehicles adquirits per l’empresa encarregada del Porta a Porta.
Taxa reduïda per a les parcel·les sense edificar
Aquesta mateixa llei defineix com a residus domèstics les restes vegetals i la brutícia a la via pública generades en solars sense edificar (parcel·les en sòl urbà no consolidat o parcel·les en sòl urbanitzable amb Pla Parcial aprovat). Així, també estableix la necessitat de cobrar la taxa de residus a aquestes parcel·les sense edificar. No obstant això, l’Ajuntament és conscient que no s’hi genera la mateixa quantitat de residus que en un habitatge domèstic i, per tant, estableix una tarifa diferenciada de 81 euros per a aquests espais. Les persones propietàries dels solars buits també poden sol·licitar el servei de recollida de poda i voluminosos, poden accedir a la deixalleria i a l’àrea d’emergència amb la targeta que facilita l’Ajuntament, poden obtenir els cubells per a la recollida porta a porta, etc.
Taxa comarcal per al tractament de residus
El servei de tractament de residus, en canvi, se sufraga a través de l’anomenada taxa comarcal, que, des de 2024, s’aplica a diversos municipis del Vallès Occidental, com Sabadell, Terrassa i Ullastrell i, a partir de 2025, també a Viladecavalls, Rellinars i Vacarisses, entre d’altres. Aquests municipis han delegat al Consell Comarcal del Vallès Occidental la competència de tractament de residus en centres com el CTR. El càlcul de la taxa és diferent per als municipis que compten amb un sistema de recollida d’identificació d’usuari (com el Porta a Porta), com és el cas de Vacarisses, on es tindran en compte les aportacions les fraccions de resta i orgànica. Concretament, es comptabilitzaran les vegades que aquestes es treuen durant l’any, establint 3 rangs de pagament. Aquests s’han definit perquè la majoria de la població es trobi en el rang òptim i pagui el mínim import possible. El seguiment es farà a través dels xips que incorporen els cubells del Porta a Porta i que estan vinculats a cada immoble. Per això, és important utilitzar-los diàriament. En definitiva, es tracta d’una taxa justa, de manera que, com millor es faci, menys es paga.
Campanya informativa
Durant aquest mes de desembre, totes les llars de Vacarisses rebran un díptic informatiu sobre els canvis en la taxa de residus. Més endavant, el Consorci de Residus del Vallès Occidental també enviarà cartes personalitzades a cada contribuent. A més, al gener, s’organitzaran diverses activitats informatives, adreçades a la població i a productors.