Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Recomanacions davant la proliferació de la processionària

4 de març de 2025


L’Ajuntament actuarà en arbres situats en zones problemàtiques i perilloses per a les persones més vulnerables

 

La processionària (Thaumetopoea pityocampa) és una espècie d’arna molt coneguda que pot provocar preocupació pels seus pèls urticants, ja que poden irritar la nostra pell i mucoses (i la d'altres animals) i desencadenar reaccions al·lèrgiques severes.

 

Els seus ous eclosionen sobre les fulles de pi, de les quals s’alimentaran mentre passen per 5 estadis. Durant aquest procés, s'agrupen en unes bosses sedoses blanques des que neixen i que resulten fonamentals perquè no morin de fred.

 

Amb l'arribada del bon temps, les erugues descendeixen de les copes dels arbres en fila índia, com si fos una processó, i sempre estan liderades per femelles. L’objectiu és enterrar-se en grup a uns 15-20 cm de profunditat, on fan la crisàlide i entren en una fase de dormició fins que les condicions siguin òptimes per a emergir com a papallones, durant l'estiu. Les papallones viuen una mitjana d'un dia i no és fins al capvespre que s'activen i pugen volant a les copes dels cedres i pins, on pondran els ous.

 

Què podem fer si hi ha processionària a casa nostra?

  • Vigilar i, si no és un perill, no cal actuar.
  • Control biològic: deixar que sigui la mateixa naturalesa la que s'encarregui de regular les poblacions. Els ratpenats i ocells poden menjar arnes de processionària quan emergeixen. Per fomentar la presència d'ocells insectívors i ratpenats, podem col·locar caixes de nius.
  • Control per feromones: es col·loquen paranys amb feromones femenines per atreure els mascles i així evitar que puguin fecundar les femelles.
  • Control mecànic: eliminar les bosses sedoses durant l'hivern, tallant les branques que les contenen i cremant-les. Ha de realitzar-se de manera professional i amb precaució, per evitar l'efecte dels pèls urticants.

També podem fer ús d’anells helicoidals, que es col·loquen al voltant del tronc i condueixen les erugues a una bossa on acaben atrapades. D'aquesta manera, s'evita que les erugues baixin pel tronc i acabin el cicle vital.

 

L’Ajuntament de Vacarisses, precisament, ha obtingut anells helicoidals per actuar en aquells arbres situats en zones problemàtiques i perilloses per a les persones més vulnerables. Alhora, es realitzarà la instal·lació de caixes niu a diferents espais del municipi per augmentar el control biològic d’aquesta espècie.



  • Processionària. Autoria: Katie Janest, de Pixabay
  • Processionària. Autoria: Marc Pascual, de Pixabay
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats